En privat sajt med många skattetips och en guldgruva för dem som arbetar aktivt med skatter!

Denna webbplats administreras av Skattepunkten AB
Skattepunkten AB ger Dig professionell skatterådgivning

Kontakta Skattepunkten AB när Du behöver privat hjälp av en skattekonsult.

Body: 

Hej,

Jag tänkte flytta till Thailand och har ett par frågor ang. väsentlig anknytning.

1. Om jag flyttar dit, klipper alla band med Sverige, skriver ut mig från Sverige, skaffar permanentbostad där nere Men inte får thailändskt uppehållstillstånd utan korsar gränsen till Kambodja en gång i månaden för att få nya dagar, kan jag på detta sätt räknas som begränsat skattskyldig i Sverige?

Det är väldigt svårt att få uppehållstillstånd i Thailand och de flesta som bor där nere gör liknande "visa-runs" över gränsen för att kunna stanna året runt.

 

2. Om jag åker ner till Thailand och gör ovanstående men jag skaffar mig istället ett work permit och jobbar lagligt i landet. Innebär det att jag saknar väsentlig anknytning?

 

Tack på förhand!

3 Kommentarer
  1. anon
    Lasse55
    okt 21, 2008

    Hittade ett fall där RegR delvis rört frågan: RÅ 2002 ref. 70. De sa, i motsats till lägre instans, att den omständigheten att en utlandssvensk inte varit oinskränkt skattskyldig i ett annat land har saknat betydelse vid bedömningen av frågan om han alltjämt haft väsentlig anknytning till Sverige.

    Samtidigt ser jag i skatteverkets "internationella beskattningshandbok" eller vad den kallas, att man normalt kan avgöra om en utlandssvensk stadigvarande är bosatt i annat land genom att begära att få se någon form av uppehållstillstånd.

    Någon här som kan ge en hint. Jag kommer inte längre. 

     

  1. anon
    Hans Larsson
    okt 22, 2008

    Hej Lasse!

    Under de första fem åren efter Du har utvandrat från Sverige så är är din sak att visa att Du saknar väsentlig anknytning till Sverige d. v. s. att Du inte har kvar någon permanent bostad, maka/sambo eller barn, förertag etc. i Sverige och sedan ska Du på något sätt även kunna visa att Du är bosatt på viss utländsk ort.

    Ett uppehållstillstånd i ett annat land är visserligen ett bra bevis på vistelsen där men är inget måste för att visa att Du saknar väsentlig anknytning till Sverige. 

    Hälsningar/Hans

    http://www.skattepunkten.se

    Hälsningar/Hans

    http://www.skattepunkten.se

  1. anon
    Lasse55
    okt 22, 2008

    Tack för svaret Hans.